Origen, història i com fer els carquinyolis | INFO CARQUINYOLIS
Què són els carquinyolis?
Els carquinyolis són unes pastes dolces i seques típiques catalanes feta a base de farina de blat, ou i fruits secs, principalment amb ametlles crues amb pell. Però també se’n fan d’avellanes i de festucs. La clau i la principal diferència entre les diferents receptes es troba en la quantitat emprada de cada ingredient i la tècnica emprada en l’elaboració.
Quin és l'origen dels carquinyolis?
Els carquinyolis tenen un origen incert. Datades de finals del s. XIX, ja hi ha algunes receptes escrites i elaborades per la zona de l’Alt Penedès. Es creu que venen de receptes medievals. A Sant Quintí de Mediona la família Santacana va començar a fer-los l’any 1881, i els Escalfet, del mateix poble, l’any 1886. Però a la Llacuna daten del 1878.
D'on són típics els carquinyolis?
Aquests dolços són típics de Sant Quintí de Mediona i la Llacuna. Totes elles poblacions amb les seves pròpies produccions, marques i famílies que es dediquen a la venda i fabricació professional dels carquinyolis des dels obradors.
Altres municipis de renom en el món del carquinyoli són Caldes de Montbui, Torrelles de Foix o Lavern, un nucli de població que pertany a Subirats.
Quins tipus de carquinyolis hi ha?
Els carquinyolis són principalment d’ametlla, però també se’n fan:
- Carquinyolis d’avellana
- De xocolata
- Cafè
- Carquinyolis de festucs
Quins són els millors carquinyolis de Catalunya?
Els millors carquinyolis de Catalunya són els carquinyolis de Sant Quintí de Mediona. Allà, en el mateix poble, la palma se l’emporten dues famílies productores: els Argemí, amb els seus Carquinyolis Sant Quintí - Especialitats Argemí des del 1881; i els Escalfet, amb la Fleca Escalfet des de 1886. Actualment, són reconegudes com les dues millors marques de carquinyolis, i alguns es decanten pels “originals” de la família Argemí, anteriorment família Santacana.
Com fer carquinyolis?
S’ha de barrejar la farina de blat, el sucre, l’ou i les ametlles. Quan la pasta té la suficient consistència, es posa en forma de barra al forn durant 25 minuts a 180º. En treure-la, es tallen al biaix quan encara està calent, es deixen refredar els trossos resultants i es tornen a coure un cop tallats 5 minuts més.
Hi ha discrepàncies sobre si els carquinyolis es couen dues vegades (la primera en format barra i posteriorment tallats) o si es couen només un cop, en aquest cas es tallen abans de ficar-los al forn.
Quan és la temporada dels carquinyolis?
Els carquinyolis són productes que es poden consumir tot l’any i no estan lligats a cap estació, celebració o època de l’any determinada. Sí que s’acostuma a utilitzar-los amb motiu d’actes concrets com Festes Majors, aniversaris o com a regal de cortesia als convidats. Però els pastissers i els forns n’elaboren tot l’any.
Com es mengen els carquinyolis?
Els carquinyolis es poden menjar tots sols, com si es tractés de fruits secs. Però existeixen un seguit de maridatges que val molt la pena provar:
Fent suca-mulla de la següent manera:
- Carquinyolis sucats amb begudes calentes com xocolata, cafè o llet
- Sucats amb cava o vi dolç
- Amb moscatell, ratafia
- Carquinyolis acompanyats de crema catalana
Maridatge per contrast de sabors:
- Carquinyolis amb foie i sal Maldon
- Amb formatge i sobrassada
- Sopa de carquinyolis
Quins són els ingredients dels carquinyolis?
Els ingredients principals dels carquinyolis són: farina de blat, ametlla crua amb pell, ou i sucre. En algunes zones i receptes, sobretot de la zona de Tarragona i la vegueria del Penedès, ratlladura de llimó (que és com anomenen a la llimona), llevat en pols, anís, canyella i altres essències naturals, com per exemple vainilla.