Carquinyolis de Menorca

Els carquinyolis són uns postres dolços típicament catalans, concretament de la vegueria del penedès, tot i que també se'n fan variants a altres regions del mediterrani. Però els carquinyolis com a tal, molt semblants als que s'elaboren a Catalunya, també són típics de Menorca.

Índice

  Un postre típic de Menorca

  Més enllà de l'ensaimada menorquina, un postre per excel·lència de l'illa són els carquinyolis de Menorca. Es prenen a les sobretaules acompanyats de cafè, té o licor. Tot i que qualsevol excusa és bona per fer-los cruixir dins la boca. Per cert, la paraula 'Carquinyoli' ve del verb craquir, que vol dir cruixir.

  • Més informació sobre l'etimologia i l'origen de la paraula carquinyoli.

  El carquinyoli de Menorca, tot i que es ven per tota l'illa, podríem dir que té poble. Aquest és Es Mercadal, un poble al bell mig de l'illa i que compte amb dues cases que elaboren carquinyolis, postres dolços i pastes.

  Arriba a tal punt la tradició de les pastes dolces que des de finals del segle XIX existeix l'ofici de "sucrer". D'aquí que les dues cases on pots comprar carquinyolis a Menorca tinguin noms similars: Sa Sucreria i Cas Sucrer.

  Carquinyolis catalans vs. Carquinyolis Menorca

  Com ja sabem, al llarg de tot el Mediterrani es troben pastes seques i dolces semblants als carquinyolis. És el cas dels Rosegons a València, els Cantuccini a la Toscana i els Fakkas en terres àrabs. Tots ells difereixen entre sí tant en forma com en els detalls de l'elaboració i algunes espècies que s'hi afegeixen.

  Però la principal diferència entre els carquinyolis que s'elaboren a Catalunya i els tradicionals de Menorca és que els segons s'elaboren amb l'ametlla mòlta. Mentre que en els de les terres catalanes s'hi veu clarament l'ametlla incrustada en el seu interior, en els carquinyolis de Menorca és un tret pràcticament invisible.

  Comprar carquinyolis de Menorca

  Tot i que es poden trobar en botigues i establiments de productes típics repartits per tota l'illa, els més coneguts i famosos per la seva historia són els Carquinyolis d'Es Mercadal, un poble situat al centre de l'illa, just al mig de l'eix que uneix Maó amb Ciutadella per carretera.

  Els Carquinyolis d'Es Mercadal de Menorca se'ls disputen dues marques conegudes: Sa Sucreria i Cas Sucrer, ambdues, això sí, presents des d'abans del 1900.

  Comprar Carquinyolis Sa Sucreria

  En el poble d'Es Mercadal, des de l'any 1873, l'establiment Carquinyolis Sa Sucreria elabora aquests dolços que són el record perfecte pels visitants de l'illa i un tresor pels qui hi viuen.

  Pots comprar carquinyolis Sa Sucreria aquí

  Comprar Carquinyolis Cas Sucrer

  Cas Sucrer es una empresa de dolços que està en activitat des del 1884 i que ofereix ensaimades de Menorca, pastissets i carquinyolis amb un toc de llimona i canela.

  Subir